Cafeaua Arabica

Cafeaua Arabica

Cea mai apreciata si mai raspandita specie de cafea este cafeaua arabica, originara din Africa, zona Abisinia.

Cafeaua Arabica se cultiva mai ales in America Latina si in Africa. De fapt ea este cea mai cultivata specie si este deosebit de pretuita pentru fructele sale de calitate superioara. Cofeaua Arabica, cu numeroasele sale soiuri (Bourbon, Catimorra, Catui, Mundonovo, Caturra etc) detine în prezent două treimi din producția mondială de cafea. Planta este destul de delicată și necesită mai multă îngrijire intensivă decât Robusta. Grăunțele sunt alungite în formă de ou, de culoare verde-albastru și au o canelură ușor pronunțat și sinuos. Cafeaua Arabica are nevoie de soluri bogate in minerale si o temperatura constanta de aprox. 20°C. Ea creste la o altitudine intre 600 metri si 2000 metri. Cu cât altitudinea la care creste planta este mai mare, cu atât mai mult se îmbunătățeste calitatea organoleptică a boabelor. Cafeaua Arabica are aroma si gustul mult mai rafinate decat alte specii de cafea. Se cultiva cafea arabica de cea mai bună calitate in principal in țările din America de Sud și America Centrală, dar și în unele zone din Africa și Asia. Diversitatea gustului este data de țara de origine. Cafeaua cu tarie medie este obtinuta in exclusivitate din varietati ale soiului arabica provenite din America Centrala si de Sud, Kenya, Tanzania, Etiopia. Exceptie face Brazilia, intrucat varietatile de arabica braziliene au o aroma mai putin rafinata. Aroma de cafea Arabica este bogata, foarte parfumata, dulce si ușor acrisoara. Concentratia de cofeina din cafeaua Arabica este mai mică decât cea conținută în cafeaua Robusta. Astfel, cafeaua Arabica verde contine aproximativ
1,4% cafeina.
Cafeaua Robusta
Originara din bazinul Congo, creste mai rapid fiind mai rezistenta acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Se cultiva intens in Africa, Asia, India si Indonezia și oferă acum aproximativ o treime din producția mondială. Spre deosebire de cafeaua Arabica, cafeaua Robusta este mai putin pretentioasa la conditiile climatice, se adapteaza usor climatului sever, este rezistenta la boli si daunatori. Acesta crește la altitudini între nivelul mării și la 600 de metri, în cazul în care acesta rezistă destul de bine în medii umede calde, cu vârfuri ce depășesc 30° C Boabele acestei specii de cafea sunt mici, au o forma neregulata si culoare maroniu – galbuie. Cafeaua Robusta are un gust mai neutru, este mai putin aromata decat cafeaua Arabica si este apreciata in gama de cafea solubila. Cafeaua Robusta obținută după prăjire se caracterizează prin corp și un gust ciocolatiu, persistent.

Cafeaua Liberica
Cafeaua liberica, originara din Africa, Liberia, are de asemenea o crestere rapida si o rezistenta buna la boli. Se cultiva exclusiv in campiile subtropicale ale Africii si Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare si temperatura este cuprinsa intre 20 si 25°C. Boabele sunt adesea deformate, de dimensiune medie si culoare de la bruna la galbena. Este o cafea de calitate mediocra.
Cafeaua Maragogype
Provine din vecinatatea orasului Maragogype, statul Bahia din Brazilia. Este un hibrid rezultat prin incrucisarea dintre speciile arabica si liberica. Exceptand dimensiunile boabelor, a pastrat caracterele speciei Arabica. Randamentul acestui arbust este totusi inferior si cultura sa este extrem de imprastiata (Brazilia, Nicaragua, Columbia, Guatemala, Mexic, Java) la o altitudine variind intre 600 si 1000m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioara si medie, iar culoarea lor este verzuie. In ciuda preferintei unor consumatori, calitatea acestei cafele nu poate depasi calitatea cafelei arabica.


ro Romanian
X