Generalitati si curiozitati legate de Cafea

Generalitati si curiozitati legate de Cafea

Licoarea magica ce ne incanta diminetile, cafeaua.

Intrucat are un conţinut ridicat de antioxidanţi (fenol, substanţe volatile), daca este consumată în cantităţi moderate, cafeaua poate avea efecte benefice asupra sănătăţii. Acest lucru face ca o mare parte a populatiei sa o consume. Un studiu facut in 2013 arata ca doar 9% din oraseni nu consuma cafea (sortimentele cafea, ness si cappuccino). Cele mai utilizate soiuri de cafea sunt Arabica şi Robusta, diferentiate prin gust şi prin aromă. Cafeaua Arabica este o cafea de calitate superioară, puternic aromată, pură şi fină, în timp ce Robusta este o cafea tare, cu un gust puternic, uşor amărui şi conţine mai multă cofeină. 60% din producţia mondială de cafea este din soiul Cafea Arabica.
Cafeaua Arabica este o cafea provenită din Etiopia, nu din Peninsula Arabică cum gresit se credea.
Cea mai apreciată cafea este cea realizată din boabe de cafea 100% Arabica, culese de pe plantaţii de la altitudini cât mai mari, de peste 1.400 m, din America Centrală, America Latină, Estul Africii şi ţările ecuatoriale din Asia. Altitudinile ridicate conferă cafelei aroma fină şi gustul echilibrat. Modul în care este prăjită cafeaua este foarte important pentru obtinerea unei cafele de calitate. Pentru e se obţine aromele specifice fiecărei ţări, prăjirea trebuie facuta separand fiecare lot de cafea. De exemplu, pentru obtinerea unei cafele de calitate provenind din Africa de Est, aceasta trebuie să fie prăjită în exact trei minute, in timp ce pentru cafeaua din Santos, Brazilia, sunt necesare numai două minute.
Calitatea boabelor de cafea este data de sistemul de prăjire şi ambalare dar şi de modul de preparare. Diferenţa dintre tipurile de cafea – cafea măcinată (cu cofeină sau decofeinizată) şi cea instant – constă în tehnologia de preparare, toate fiind obtinute numai din boabe de cafea. Cafeaua măcinată este foarte delicată și se va deteriora rapid in contactul cu aerul, lumina, caldura si
umiditatea. Înainte de ambalare, aceasta este depozitata într-un mediu de atmosferă controlată, unde dioxidul de carbon care se formează în mod natural în timpul fazei de prăjire este dispersat într-un timp foarte scurt, menținând aroma cafelei. Ambalajul este de asemenea foarte important, el trebuind sa fie capabil să mențină calitatea cafelei o perioada indelungata.
Istoria cafelei
Istoria cafelei dateaza de mai mult de 1000 de ani, fiind consumata in Orientul Mijlociu de toate paturile sociale inca din vechime. La inceput cafeaua nu a fost considerata bautura ci aliment.
Legenda spune ca aceasta planta a fost descoperita intamplator de un pastor etiopian care a observat ca animalele sale dupa ce consumau aceste plante deveneau agitate. Cert este ca originea cafelei se afla pe continentul african, intr-o zona a Etiopiei cunoscuta sub numele de "Kaffa" de unde
se raspandeste in Yemen, apoi in Arabia si Egipt si chiar in India. Cafeaua a intrat in Europa in urma cu trei secole prin portul Venetia, fiind adusa de negustorii arabi. Cu toate ca de cand a fost descoperita s-a bucurat de o popularitate imensa, nici cafeaua nu a fost scutita de controverse, astfel o perioada Vaticanul a interzis consumul de cafea pe motiv ca era considerata bautura
musulmanilor, iar in secolul XVI ea a fost interzisa pentru o scurta perioada chiar si in Imperiul Otoman datorita efectelor pe care cafeaua le are asupra sistemului nervos, vanzatorii si consumatorii de cafea au fost atunci aspru pedepsiti. In jurul secolului XII si Biserica Ortodoxă Etiopiană a interzis consumul cafelei, dar undeva la jumatatea secolului XIX raspandirea cafelei nu a mai putut fi stavilita. Si in zilele noastre cafeaua produce controverse fiind spre exemplu interzisa in
Hamburg, dar nu din cauza cafelei in sine sau ale efectelor pe care aceasta le are asupra oamenilor ci din cauza ambalajului folosit. Mai exact autoritatile din Hamburg au inerzis consumul cafelei sub forma de capsule. Ei justifica aceasta actiune prin faptul ca şase grame de cafea sunt ambalate in
trei grame de ambalaj extrem de poluant, foarte greu de reciclat deoarece este un mix de plastic si aluminiu.
Cafeaua in lume
Planta de cafea aparține familiei Rubiaceae, genul Coffea, care cuprinde aproximativ 90 de specii.
Plantațiile de cafea au nevoie de apă, mai ales în perioadele de vegetație maxima. Peste 40% din cafeaua vanduta la nivel mondial este produsa in Africa de Sud, Brazilia si Colombia, dar numarul tarilor producatoiare de cafea este foarte mare.
Cafeaua in America Centrala
Una dintre cele mai apreiciate cafele este recoltata in America Centrala. Altitudinile diferite la care se cultiva face ca aromele cafelelor cultivate in tari precum Ecuador, Costa Rica, Guatemala, Nicaragua
sau Honduras sa fie desavarsite si diversificate. Cafeaua in America de Sud
Tari precum Venezuela, Peru si Barazilia au o clima propice cultivarii cafelei. De altfel Brazilia este cel mare producator de cafea din lume. Textura cremoasa si aromele de caramel si ciocolata au
facut din cafeaua braziliana o cafea apreciata.


ro Romanian
X